Menu
Show the sharing tools

L&L Plaquette

Uit liefde voor het product blijft Lionel Plaquette in de familieboerderij op traditionele manier boter maken. Maar hij combineert de knowhow van zes generaties met de moderne smaak van fijnproevers.

Bosrijke landschappen, velden zo ver je kan zien. Dat is Mesnil-Saint-Blaise, een dorp in de buurt van het Naamse Houyet. Hier maakt Lionel Plaquette zijn boter. Kippen lopen op het erf en de haan kraait. Zijn werkplaats kijkt uit op het huis van zijn moeder, waar een zoete botergeur hangt. Als hij achttien is, na zijn studie als landbouwtechnicus, besluit hij de fakkel over te nemen. Hij wil de traditie laten voortleven, in combinatie met nieuwe, moderne ideeën.

Boter die de beste ingrediënten samenbrengt

Er is boter met truffel, citroen en zwarte peper, ui en gember of zelfs met drie soorten zeewier. Deze boter maken vereist heel wat fantasie. Lionel Plaquette maakt boter van de hoogste kwaliteit, gekenmerkt door “respect voor de traditie, met bijzondere aandacht voor de voeding van de veestapels”. Eigenlijk zou hij het liefste hebben dat zijn luxeboter in de plaats komt van kaas en dat je niet meer dan dat nodig hebt. Het werk van deze veehouder-producent kan je vergelijken met dat van een modeontwerper die de fijnste stoffen uitkiest. Lionel Plaquette legt uit hoe hij het verschil maakt: “Onze koeien grazen zo lang als het weer dat toestaat. Ze krijgen ook hooi van veel verschillende weilanden. Wij verkiezen kwaliteit boven kwantiteit.” En dat proef je in het eindproduct. Dat is een boter met een uitstekende verhouding van vetzuren: maar liefst achtentwintig verschillende. Lionel gaat er prat op dat zijn boter geen slechte cholesterol bevat, vandaag toch volksvijand nummer één. Er zitten gegarandeerd geen bewaarmiddelen in en je kan ze een maand in de koelkast en zelfs een jaar in de diepvriezer bewaren. “De beste bewaartemperatuur ligt tussen vier en zes graden en je eet de boter best rond de tien graden. Het pakje hou je dicht, want de boter neemt alle geurtjes van de koelkast op.”

Het hogere marksegment trekt naar Lozère

Lionel heeft zijn zinnen gezet op de Franse markt en dat idee neemt vaste vorm aan na een ontmoeting op de Internationale Voedingsbeurs. Zo wordt een tweede bedrijf geboren: Mimat’Milk, in de Franse Lozèrestreek, in het noorden van de regio Languedoc-Roussillon. Lionel Plaquette heeft hier het geluk gevonden: melk uit de bergen van een uitzonderlijke kwaliteit. Samen met kaasmaker Jean-Pierre Julien maakt hij al negen maanden boter voor de Franse markt en de uitvoer. “We beseften dat de Fransen niet geïnteresseerd waren in Belgische boter. Het is heel moeilijk om in die markt binnen te komen. Ik denk dat de Fransen nogal chauvinistisch zijn, dat ze alleen kopen wat uit hun eigen land komt.” De boter van L&L Plaquette wordt verpakt in een perkamentachtig papier, net zoals vroeger, en de vraag gaat in stijgende lijn. Lionel Plaquette is ambitieus maar staat met beide voeten stevig op de grond. Hij wil zich blijven ontwikkelen. Hij biedt ook magere kazen aan, zoals kwark van karnemelk of een harde kaas die lijkt op de Brusselse ‘ettekeis’, en ook yoghurt. Hij wil zijn afzetmarkt zowel in België als in het buitenland uitbreiden. Zijn Franse producten zijn nu al verkrijgbaar in Dubai en Japan.

 

LIONEL PLAQUETTE, L&L PLAQUETTE
Rue d’Hastière, 30 B-5560
Mesnil-Saint-Blaise
+32 (0)82 74 44 51
lionel.plaquette@hotmail.com
www.corteil.eu